Villastadsskolan är en F-6-skola med för närvarande ca 200 elever. Skolan ligger i stadsdelen Kneippen. Skolan byggdes redan 1929 och har en stor och spännande skolgård som inbjuder till lek. En del av undervisningen bedrivs i en paviljong med rymliga, moderna lokaler.

fredag 20 januari 2023

3B: Veckobrev inför v.4

Hej på er!


Vi har haft en fin vecka fylld av arbetsglädje, arbetsro och fokus. Då är man lite extra nöjd när man tar helg!

Vi startade igång veckan med svenska och träning i läsförståelse. Eleverna fick läsa två texter med tillhörande frågor och använda sig av sökläsning för att hitta svar och formuleringar.

I onsdags gick vi igenom kapitel 15 i Nyckeln till skatten som handlar om den nedgrävda dörren. I arbetsboken fortsatte vi att träna läsförståelse och sökläsning. Det kräver tålamod för många!

I Svenska har vi även hunnit med en favorit hos eleverna, Walk and talk. Den avslutades med en gemensam lek utomhus. Under svenskan i fredags ägnade vi oss åt textanalys och eleverna fick först enskilt analysera och rätta en text med utgångspunkt i stavning, punkt och stor bokstav. Eleverna fick sedan jämföra sina texter med varandra.

Vi kommer testa av läsinlärningen i Legilexi med start nästa vecka. En önskan är återigen att ta med hörlurar hemifrån, till chromebooksen. Vi hade en uppsättning förra terminen, men tyvärr är en del hörlurar förstörda nu. Vill man ta med hörlurar hemifrån är dessa naturligtvis elevens egna och ligger i bänken. Har ni ett gäng gamla som ändå ligger hemma, tar vi tacksamt emot dom och lägger i gemensamma lådan.

I matten har denna veckan ägnats åt repetition. Vi har beslutat att inte köpa in en ny mattebok denna termin. Vi kommer istället jobba med häften, chromebooks och annat, då vi behöver befästa, repetera och gå igenom nya delar i matematiken fram till de nationella proven. Nästa vecka kommer vi att arbeta med omkrets och area.

Eleverna har introducerats till den nya “ön” i Bingel som ägnas helt åt att träna inför NP i matematik. Det är ett omfattande material som vi inte kommer hinna helt i skolan. Detta är väldigt bra träning och samtidigt en superkoll för er föräldrar vad som krävs inför dessa prov. Gör det gärna till en vana att arbeta med detta en stund i veckan hemma!

Vi avslutade vårt arbete med sinnena och påbörjade temat om vatten i NO. Där kommer det främst handla om vattnets kretslopp och vattnets olika former. En enkel laboration där vi smälte isbitar i en kastrull, som sedan blev till flytande vatten, som därefter förvandlades till ånga, var effektfullt för att få igång intresset direkt.

Engelskan handlade i tisdags om klassrumsord och att vara ny i en klass. Vi använde glosorrna och gjorde övningen “Hör vi ihop?”. Återigen är det så roligt att se elevernas utveckling i att våga prata engelska med varandra.

På tisdag åker vi skridskor efter lunch. Jag hoppas att ni alla har hittat skridskor som passar. Hjälm och vantar är ett måste och sköna väder-rätta kläder. Vi tar inte med oss någon fika eller varm choklad. Det sparar vi till “avslutningen” på skridskor vecka 7.

Läxor v.4

Mån: Multipliktationssteg delas ut så eleverna kan träna hemma.

Tis: Tomoyoläxa ska vara klar.

Ons: Läs och skrivläxa (kap 15) förhörs och lämnas in. Ny läs och skrivläxa (kap 16) delas ut. Ny Tomoyoläxa delas ut.

Fre: Multiplikationstest genomförs.

 

Info v.4

Mån: Musik med Anna-Carin. Läxhjälp för de som anmält.

Tis: Åka skridskor. Ta med skridskor, hjälm, vantar och kläder efter väder.

Ons: Slöjd

Tor:

Fre:


Solhattens fritidshem V.4

Mån: Lek: Strut-stafetter

Tis: Tema: Nedsatt syn/hörsel

Ons: Tema: Nedsatt syn/hörsel

Tors: UTEDAG med stråhatten. Korv med bröd på gården

Fre: Lek inne och ute


Viktiga datum framöver:

  • Åka skridskor: 24/1, 31/1, 7/2 och 14/2.

  • Konsert i Hörsalen, “Himmel och pannkaka”  3a och 3b, 9/3 12.30

Skolbio “ Lassemajas detektivbyrå – skorpionens gåta” 3a och 3b, 14/3 9.00


Vid frågor, funderingar eller om du behöver meddela något:

Mailadress: alexander.radesjo@norrkoping.se

Klassrumstelefon: 072 581 27 48



Trevlig helg önskar
Alexander och Therese






Solhatten - Veckan som gått!    Lek inne och ute

 

Tis:  Våra olika förutsättningar- film.

        Testa: funktionshinder

Ons:Testa: funktionshinder. Rockringsstafett

Tors: Skarphagsparken med mellis

Fre: Skapa i lera


Hej på er!

I veckan som gått har vi haft blandad lek och upplevelser inne och ute. Vädret har ju vissa dagar varit soliga!! Så då har vi äntligen känt oss sugna på att leka utomhus.

Men denna vecka fortsatte vi vårt temaområde Jag i samhället och världen med att prata om våra olika förutsättningar. VI pratade om vad funktionshinder / handikapp kan vara. Känner ni någon som hart ett sådant? Vad innebär det för den personen?

Det är alltid såå intressant att lyssna elevernas tankar och känslor. Efter en liten diskussion i helgrupp efter mellanmålet såg vi på en kort film om en tjej som inte hade några armar. Hon drömde om att bli balettdansare och vi fick se hennes hinder men också hur hon kommit över dom helt otroligt. Några saker behövde hon fortfarande hjälp med men hon kämpade mot oddsen och klarar nu det mesta själv. Barnen blev nog lite tagna, fråga gärna om de kan berätta något om filmen de fick se. OCH vad de tyckte om vad de fick testa på sedan!

VI erbjöd eleverna att prova på att bli av med en arm. Alltså vi knöt ett band runt valfri arm och så fick de gå och leka det de brukar på fritids. Nästintill ALLA ville prova och det blev en roligt och nyttig upplevelse tror vi.

Nästa vecka ska de få prova på nedsatt syn

Vi erbjöd även ”armlösheten” till mellanmålet dagen efter och det blev en utmaning några vill prova. Eftermellanmålet förlorade de båda armarna genom en kompisstafett med rockring som skulle bäras tillsammans med magen bort till en kon och släppa den. Kul!

På torsdagen gick vi till Skarphagsparken med solsken!! Och mellis

Vi ses nästa vecka! Mvh Camilla, Therese, Abdi och Moa





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar