Villastadsskolan är en F-6-skola med för närvarande ca 200 elever. Skolan ligger i stadsdelen Kneippen. Skolan byggdes redan 1929 och har en stor och spännande skolgård som inbjuder till lek. En del av undervisningen bedrivs i en paviljong med rymliga, moderna lokaler.

fredag 30 augusti 2024

förskoleklass veckobrev inför v.36



 Hej!

Vi vill tacka alla som var på föräldramötet! Vi hoppas att det var givande och gav er lite mer klarhet i hur vi jobbar i förskoleklassen och på Villastadsskolan. Vi ser fram emot att träffa er under lära känna samtalen som startar igång nästa vecka på måndag 😊.

Veckan som varit:

Denna veckan har vi övat på bokstaven A genom lek, skapande, ljudande och olika övningar både skriftliga och digitala.  Eleverna har fått lyssna efter a i olika ord och sedan gissa om de hör bokstaven i början, mitten eller i slutet av ordet. Det är en lärorik lek som man även kan göra hemma. Säga ett ord och låta barnet få ljuda ordet sedan prata om hur många ljud som finns i ordet. Eleverna har också fått öva sig i att skriva bokstaven A. En del tycker det är svårt att forma bokstäverna och andra tycker det går lättare. Det viktiga är att få göra det många gånger då repetition och färdighetsträning är viktigt. 

I matematiken har vi jobbat med begrepp som lika/olika och övat oss på att sortera efter färg, storlek och form.  Vi har också övat på lägesbegrepp som på, under, över, mellan, ovanför åt höger och åt vänster.  Vi kommer fortsätta öva dessa begrepp genom lek under nästa vecka. 

 So/No passen har eleverna övat sig på att skriva klassen och skolans namn. De har också fått rita av dagsschemat. I veckans Grej of the day fick klassen lära sig fakta om författaren Gunilla Bergström och Alfonsböckerna. Vi pratade också om att so  är en förkortning  för samhällsorienterade ämnen samt vilka lärandeområden det infattar. Vi har också  valt en representant från klassen till skolans elevråd som kommer att hållas ca en gång per månad. 

På utedagen i tisdags har vi lekt under hökens vingar kom där vi övat både bokstäver och färger. Till exempel alla som har ett a i sitt namn får komma. Vi har fortsatt att leka i mindre lekgrupper och det är en bra, rolig och lärorik övning för gruppen. 

Klassen fick även besök av tandsköterskan i onsdags som gav oss mycket bra information om munhälsan och konkreta exempel på hur eleverna ska tänka kring matintag och rengöring av tänderna. 

Här kommer några nyfikenhetsfrågor som ni kan ställa till ert barn för att repetera veckans lärande och för att träna på att återberätta och hålla en röd tråd:

Vilka ord kan du som börjar på bokstaven a? Vilka ord kan du som har ett a i början, mitten eller i slutet? 

Kan du skriva några ord som har ett a i sig? 

Kan du gå åt vänster? Kan du visa mig din högra hand? 

Kan du berätta någonting du lärt dig av tandsköterskan? 

Vad kan du berätta om Alfons Åberg? 

Kan du ge exempel på något man lär sig när man arbetar med so? 


Vi bygger något som börjar på a till exempel a som i ananas




Planering inför v. 36

Måndag:  Vi börjar  med våra lära känna samtal

Tisdag fm: Utedag/idrott- Ta med kläder efter väder, bra skor och frukt,

Menna som kommer vara knuten till klassen och vara på frita börjar.

Matematik:  Vi övar begrepp lika/olika, lång, kort, matematiska former kvadrat, rektangel, triangel, cirkel samt lägesbegrepp.  Vi övar att skriva siffran 1

Svenska:  Bokstaven B, 

Onsdag: Lära känna samtal

Torsdag/svenska: Vi läser ett kapitel i boken Lyckostjärnan. Eleverna tar med sig sitt favoritgosedjur och presenterar den för gruppen genom att rita och berätta om gosedjuret. De ska kunna berätta om djuret har ett namn och av vem man har fått gosedjuret från. 

No/So: Veckans Grej of the day. Eleverna får en ledtråd om en sak, händelse eller person. De ska gissa vad det är sedan får det lära sig mer fakta om saken, händelsen eller personen. Vi diskuterar och ritar något om det vi lärt oss.

Fredag: Bild med Malin i halvgrupp röd och grön grupp. Blå och gul grupp har stationsarbete med Emelie och Suada

Viktiga datum i skolan:

Ni som inte lämnade in blanketten om ordningsregler eller lära känna samtalslappen gör det senast måndag 2 september.

Torsdag 5 september eleverna tar med ett gosedjur till skolan 

Elevaktiva lära känna samtal:
Måndag 2/9 onsdag 4/9 och onsdag 11/9.  
Glöm ej att boka upp en tid på Google dokumentet. Länken till dokumentet finns i mailet som skickades ut.

9 september fotografering klockan 8:45. Vi tar inget klassfoto utan eleverna tar enskilda foton,

Onsdag 25 september: Skoljoggen med hela skolan. Viktigt att vara på plats utanför skolan senast  8:30. Tänk på att eleverna ska ha sköna kläder och bra skor att springa i.  De ska också ha med sig en vattenflaska och frukt. Vi startar igång 9:00 på Himelstalunsdsfältet bakom Stallet.

Läsårstider ht 24

Torsdag 15 augusti – fredag 20 december

Lovdagar

Höstlov: 28 oktober – 1 november
Jullov: 21 december – 7 januari

Studiedagar
Torsdag 3 oktober - fredag 4 oktober

Önskar Suada, Sandra ,Emelie och Pontus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar