Villastadsskolan är en F-6-skola med för närvarande ca 200 elever. Skolan ligger i stadsdelen Kneippen. Skolan byggdes redan 1929 och har en stor och spännande skolgård som inbjuder till lek. En del av undervisningen bedrivs i en paviljong med rymliga, moderna lokaler.

fredag 6 september 2024

Veckobrev inför v.37 åk 5

Hej alla vårdnadshavare!

Veckorna går ruskande fort och vi är redan inne i september. Till allas stora förvåning kom sommaren tillbaka och AC:n i klassrummet har satts i arbete igen. Denna vecka inleddes med läsårets första elevråd och eleverna tog tillfället i akt att öva på sina nya demokratiska kunskaper. Många elever vill ha bättre skolmat och vi har pratat om vem som beslutar om detta samt hur man går tillväga om man vill få till förändring.

Vi har haft en bra vecka men vi pedagoger kopplade till klassen har denna vecka känt att smekmånaden är över, och vi har börjat se utmaningar i klassrummet och på rasten. Som vi nämnde i förra veckans veckobrev måste vi arbeta med att skapa ett gott klassrumsklimat. Men denna vecka inser vi att vi även måste arbeta med klimatet på rasterna då det har börjat uppstå konflikter. Under lektionerna den här veckan har vi upplevt att många elever inte gör uppgiften för lektionen trotts att de vet vad de ska göra, med motiveringen att de är för trötta för att jobba. Prata gärna om detta även hemma, det ger större effekt om både lärare och vårdnadshavare har samtal med eleverna om vikten av att göra uppgifterna under lektionstid, samt att inte störa sina kompisar. Eleverna får jättegärna ta med sig flera frukter till skolan, eller en macka om de känner att de behöver påfyllning med energi för att kunna fokusera. Vi har ett kylskåp i klassrummet där man kan lägga exempelvis en macka om man vill ha det till eftermiddagsrasten när vi slutar 14:50. Det är en period nu i början av terminen när eleverna behöver påminnas om rutiner och värdegrund, men vi är övertygade om att detta kommer att ordna upp sig under hösten.  

Vad har vi gjort i veckan:

I matten har vi den här veckan arbetat med multiplikation. Nästa vecka ska vi arbeta med division hela veckan.

I svenskan har vi i veckan arbetat med verb, inbjudningskort, skillnaden mellan fakta och åsikter i tidningsartiklar samt skillnaden mellan direkt och indirekt tal. Nästa vecka är sista veckan vi övar på att skriva tidningsartiklar innan det är dags för eleverna skriva en egen under lektionstid v.38-v.39.

I SO:n har vi fortsatt med arbetsområdet ”Politik och Demokrati”. Eleverna har fått lära sig mer om partipolitiken och vi har matchat rätt parti med rätt logga och vad som kan hända när om människor slutar rösta i valen.

I NO:n har vi börjat avsluta arbetsområdet ”Europas sista vildmark”. Vi har i veckan repeterat gemensamt samt har eleverna fått ut provfrågorna. Eleverna fick ett papper med frågorna samt är det publicerat på google classroom där de kan skriva direkt i dokumentet om de vill det.  Eleverna har denna och nästa vecka på sig att öva under NO lektionerna. Provet är på torsdag v.38. Vi hittade ett 10-tal papper kastade på golvet efter NO lektionen i torsdags. Vi gav eleverna möjligheten att få ett nytt papper och meddelade att man inte kommer få ett nytt nästa gång man tappar bort sitt. Då får man nöja sig med att kolla på frågorna på chromebooken eller så får man be vårdnadshavarna skriva ut.

I engelskan har vi i veckan namnat saker som finns hemma A-Ö samt arbetat vidare i arbetsboken ”Magic”.

I idrotten har eleverna haft uteidrott och lekt olika lekar.  

Vilka läxor har delats ut:

Läxorna delades ut i onsdags och ska återlämnas på onsdag v.37.

·       Denna veckas matteläxa berör multiplikation. Uppmana gärna eleverna att ta med sig chromebooken hem och öva på multiplikationstabellen. Vi märker att många elever har svårt för just multiplikationstabellen och skolplus är fantastiskt bra för att öva på den.  

·       Svenska läsläxa – nästa vecka (v.37) ska vi ha vårt första boksamtal kring del 1 i ”Varg” boken vilket vi kommer att ha på torsdag.    

·       Eleverna har fått nya engelska glosor som de har skrivit ner i sina glosböcker. Glosorna finns även publicerade på Classroom i Google drive. Eleverna har även fått en utskriven lapp med sig hem där man kan dubbelkolla om eleverna skrivit rätt, om man är orolig för det.

Läxhjälp tisdag 15:00-15:40

Läxhjälp onsdag 14-14:40

Ska ditt barn gå på läxhjälpen så måste detta anmälas till mentor i förväg.

 

Vad händer i veckan som kommer:

Måndag: Idrott. OBS! Glöm ej idrottskläder. Skolfoto kl.11 endast enskilda foton.  

Tisdag: Läxhjälp 14:50-15:30 i 4:ans klassrum.

Onsdag: Idrott. OBS! Glöm ej idrottskläder. Läxhjälp 14:00-14:40 i lågstadiets lokaler (stora skolhuset).

Torsdag: Boksamtal kring ”Varg”.

Fredag:

 

Som alltid är ni välkomna att höra av er till mig på min mail jennifer.forsberg@norrkoping.se eller på klasstelefonen 0725971014.

 

Trevlig helg!

/Jennifer och Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar