Villastadsskolan är en F-6-skola med för närvarande ca 200 elever. Skolan ligger i stadsdelen Kneippen. Skolan byggdes redan 1929 och har en stor och spännande skolgård som inbjuder till lek. En del av undervisningen bedrivs i en paviljong med rymliga, moderna lokaler.

fredag 11 oktober 2024

Veckobrev förskoleklassen inför v. 42



Hej alla vårdnadshavare i f-klassen! 

Förra veckan fick eleverna träffa sina faddrar. Det var en uppskattad och rolig lära känna stund som vi fick tillsammans i Lindparken. Vi ska försöka planera in fler sådana tillfällen. Eleverna i klassen var glada över att få träffa varandra igen efter studiedagarna och helgen. Vi har haft en väldigt bra vecka som har präglats av arbetsro och effektivitet under lektionerna. Vi lärare i klassen ser att många elever börjar bli duktiga på att läsa av bilstödet och förstår de återkommande lektionstukturen. Det göra att många blir självständiga i sitt arbete under lektionerna. Det känns väldigt tryggt. Många tycker det är roligt att ljuda och skriva för att få ihop enkla ord. Det är härligt att se en positiv kunskapsutveckling och ett intresse i  klassen😊. Denna vecka har det också regnat en del och många elever bli väldigt blöta. Se gärna över så att det finns extrabyxor, stövlar och galonkläder på deras platser. Det är också bra att ni namnar barnens kläder, galonkläder och skor/stövlar. 

Här kommer lite mer info om veckan som varit: 

Vi jobbar med skolverkets bedömningsstöd för förskoleklass  "hitta språket och hitta matematiken" för att kartlägga elevernas tidiga kunskaper i svenska och matematik. Eleverna gör lekfulla uppgifter enskilt, i mindre grupp och i helklass,

Svenska: Vi har jobbat med bokstaven f. Vi har samlat ord på bokstaven f, skrivit, ljudat och lärt oss en ramsa om den färgglada fjärilen Fia. Vi har även läst ett kapitel i lyckostjärnan och övat oss på sagans olika delar samt motsatsord.

Matematik: Vi har jobbat med siffran 5 och 6 samt övat oss på att se hur många olika kombinationer vi kan göra för att få summan 5 och 6.   Det var spännande att upptäcka.  Vi har också tränat på sortering och  klassificering. Eftersom vi jobbar med bokstaven f så har vi även övat de matematiska begreppen fler/flest, färre/färst. 

No: Vi har jobbat med kretslopp och vilka djur som äter löven som hamnar på marken.  Eleverna har också lärt sig hur löven på en lönn, ek och björk ser ut 

lekgrupper/utedag: I lekgrupperna har eleverna fått lära sig lite fakta om de egyptiska pyramiderna detta tyckte klassen var superspännande.  Grupperna fick sedan bygga och rita egna pyramider. På vår utedag har vi lekt leken "följa John" och "gör si gör så".

Lite bilder från lekgrupperna:

F som i fjäril.                                                          Fler och färre.

      

                                                                                             
 

 


Grej of the day: Vi har lärt oss fakta om Harry Potter.  Intresset var stort och eleverna kunde mycket om karaktärerna och böckerna.

Här är några nyfikenhetsfrågor om veckans arbete som ni kan ställa till ert barn för att träna på att återberätta och hålla en röd tråd: 

Vad handlade veckans kapitel i lyckostjärnan om?

Vad händer med löven på marken? 

Kan du berätta någon om Harry Potter? 

På vilka sätt kan man få summan 5 och 6? 

Vilka ord kan du som börjar på bokstaven F ?

Hur går ramsan om fjärilen Fia? 

Ljuda och öva bokstäverna även hemma genom att träna bokstavssångerna . Utmana ert barn till att ljuda ihop enkla ord.

https://youtu.be/kqeEfqe6gMw?feature=shared

https://youtu.be/w7UuFTIxaNM?feature=shared

Planering inför v.43

Vi fortsätter att  jobbar med skolverkets bedömningsstöd  för förskoleklass  "hitta språket och hitta matematiken" för att kartlägga barnens tidiga kunskaper i matematik och svenska.

Tisdag fm: Utedag/idrott- Ta med kläder efter väder, frukt, vattenflaska

Matematik: Vi jobbar med symmetri och mönster samt siffran 7. 

Svenska:  Bokstaven G, ljuda skriva och läsa enkla ord. Läsa och arbeta med lyckostjärnan. 

No/So: Veckans Grej of the day. Eleverna får en ledtråd om en sak, händelse eller person. De ska gissa vad det är sedan får det lära sig mer fakta om saken, händelsen eller personen. Vi diskuterar och ritar något om det vi lärt oss. Vi jobbar också med värdegrund kompisar och skolans regler.

Fredag: Bild med Malin i halvgrupp gul och blå grupp .  Röd och grön grupp har stationsarbete med Emelie och Suada

Viktiga datum i skolan 

Fredag den 25/10: Halloweenpyssel och filmmys med klassen innan höstlovet. Eleverna får ta med en liten fika  till exempel bulle, chokladboll några kex, saft eller frukt( ingen godis eller läsk). De elever som vill får klä ut sig den dagen. Det är dock förbjudet att ha masker som täcker ansiktet och kan upplevas läskiga. 

Fredag 25/10 bjuder årkurs sex med ansvariga vårdnadshavare till halloweendisco i skolans matsal för att samla in pengar till sin klassresa.  Det är frivilligt att delta och man får komma utklädd dock inga läskiga masker. Discot kommer hållas efter att skolan och frita har stängt och därför ansvarar inte skolans personal för denna aktivitet. Det är vanligt att många elever från klassen planerar och går ihop samt möts upp och går in tillsammans.

Tid för f-3  start 18:00 och slut 20:00.  Inträde 20kr. Ta med kontanter om ni vill handla i kiosken.

mellanstadiet start 18:00 och slut 21:00.

Läsårstider ht 24

Torsdag 15 augusti – fredag 20 december

Lovdagar

Höstlov: 28 oktober – 1 november
Jullov: 21 december – 7 januari

Läsårstider Vt 25: Torsdag 9 januari – torsdag 12 juni

Studiedagar Vt 25

7/1 skolan stängd frita öppet
8/1 har både skola och frita stängt för planering
9/1 skolan börjar efter höstlovet
Måndag 31 mars - tisdag 1 april

Lovdagar

Sportlov: 17 februari – 21 februari
Påsklov: 14 april – 17 april
Klämdag: fredag 2 maj
Klämdag: fredag 30 maj

Helgdagar

Långfredag: fredag 18 april
Annandag påsk: måndag 21 april
Första maj: torsdag 1 maj
Kristi himmelsfärds dag: torsdag 29 maj
Sveriges nationaldag: fredag 6 juni

Trevlig helg! Önskar Suada, Emelie, Elisabeth och Sandra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar